Het belang van een beluchter

5-3-2017
Waarom een beluchter zo belangrijk kan zijn? DOV vertelt ‘t u

Wordt uw binnenboordmotor gekoeld met buitenwater (ook wel natte uitlaat)? En staat uw motor kritisch ten opzichte van de waterlijn of onder de waterlijn? Installeer dan een beluchter en onderhoud deze regelmatig. DOV vertelt waarom een beluchter én goed onderhoud zo belangrijk is.

Bij een natte uitlaat wordt er water van buiten gepompt naar de uitlaat van de motor. Staat de buitenboordkraan open* en zet u de motor uit, dan bestaat de kans dat er water terug de motor in kan lopen.

Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Laat daarom een officiële botenbouwer of motorinbouwer een beluchter installeren. De beluchter voorkomt hevelwerking als de motor is gestopt.

Vatbaar
De beluchter is erg vatbaar voor zoutkristalafzetting en vervuiling. Als de beluchter zijn functie als antihevelklep verliest, kan er alsnog water in uw motor komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot grote schade. Een reparatie kan flink in de papieren lopen, tot wel duizenden euro’s.

Controleer en reinig uw beluchter regelmatig 
DOV raadt u dan ook aan uw beluchter één tot twee keer per jaar te controleren en te reinigen, het liefst door een specialist. Wilt u de beluchter zelf reinigen? Controleer dan of de slangen/leidingen van en naar de beluchter altijd op afschot (onder een bepaalde helling) liggen. Check ook of deze geen bochten hebben waar water in kan blijven staan na het stoppen van de motor.

Meer tips?
Op www.dov-verzekeringen.nl leest u meer preventie- en onderhoudstips voor uw schip.

* Draai zo mogelijk de buitenboordkraan dicht na het varen. Waterintreding wordt zo altijd voorkomen.
Suggestie fotobijschrift: Een beluchter installeren én onderhouden voorkomt schade aan uw motor