Koninklijke Marine

Adres, contactgegevens & route

 

Bedrijfsomschrijving

De Koninklijke Marine is een organisatie die in staat is een vitale en doorslaggevende bijdrage te leveren aan de veiligheid van Nederland en zijn bondgenoten. De marine draagt bij aan de versterking van de internationale rechtsorde en de behartiging van Nederlandse belangen in de wereld. Het mission statement van de marine is 'Wereldwijd veiligheid op en vanuit zee'.

Bedrijfsprofiel

De Koninklijke Marine zorgt kort gezegd wereldwijd voor veiligheid op en vanuit zee. Je zou kunnen denken dat de marine alleen maar schepen heeft. Niets is minder waar. De marine is een grote organisatie waar we met ruim 11.000 mannen en vrouwen werken in tal van beroepen. De diverse functies en werkplekken zijn afwisselend, zo kan je afhankelijk van je functie bijvoorbeeld aan boord van een fregat bij Hawaii varen, met het Korps Mariniers in Noorwegen trainen of werken als automonteur in Doorn.

Bij de marine denk je in eerste instantie aan schepen. Logisch, want de schepen vormen een belangrijk deel van de zeemacht. Alle schepen, van de mijnenjagers tot onderzeeboten, dragen bij aan het werken aan veiligheid op en vanuit zee. Maar behalve schepen heeft de marine ook helikopters. Ze vliegen vanaf Den Helder voor bijvoorbeeld reddingsoperaties of gaan mee aan boord van de schepen.

Op de wal
En dan hebben we ook mensen nodig in zogenaamde walfuncties. Denk aan de bevoorrading en het onderhoud van schepen. Het beheer van reserveonderdelen. Het werven en aannemen van personeel. Daarnaast beschikken we bij de marine over een eigen brandweerkorps, ziekenboegen, kazernes en opleidingsinstituten.

Een ander bijzonder onderdeel is de Dienst Hydrografie. We brengen onder andere de binnen- en kustwateren van Nederland en de Nederlandse Antillen in kaart. Daarbij speuren we ook naar wrakken.

Kortom, bij de marine kun je in de meest uitlopende beroepen aan het werk.
Wil je meer weten? Bekijk dan de diverse functies binnen de marine of kom naar een Infodag of voorlichting.

Naar de website van de Koninklijke Marine

Leveringsprogramma

Onze taken in de praktijk
De Koninklijke Marine heeft een aantal belangrijke taken. Om deze goed te kunnen vervullen doorlopen we dagelijks uitgebreide trainingsprogramma's en zijn er testprogramma's voor het materiaal.
Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. We brengen dat ook allemaal daadwerkelijk in de praktijk. Met acties waar je direct opkomt als je aan de marine denkt. Om te laten zien hoe afwisselend werken bij de marine is hebben we voor zes van onze belangrijkste taken filmpjes gemaakt:

Verdediging van grondgebied
De belangen van Nederland kunnen in gevaar raken door crises in de buurt, maar ook door crises elders in de wereld. De verdediging en bescherming van Nederland, reikt dus veel verder dan alleen Nederlands grondgebied.

Drugsbestrijding
De Nederlandse krijgsmacht wordt samen met de Kustwacht Nederlandse Antillen & Aruba ingezet voor drugsbestrijding in het Caribische gebied.

Mijnenbestrijding
Wereldwijd liggen vijf miljoen zeemijnen in de zeeën en kustgebieden. Het merendeel is gelegd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op de bodem van de Noordzee liggen er nog vele duizenden.

Humanitaire hulpverlening/rampenbestrijding
Een oorlog of natuurramp gaat altijd gepaard met grootschalig menselijk leed. Vaak zijn deze gebieden dan moeilijk bereikbaar en soms onveilig. De Koninklijke Marine kan dan hulp verlenen met fregatten, maar ook met de amfibische transportschepen of met helikopters.

Search and Rescue
Iedere dag raken op zee mensen in nood. Dat kan gebeuren aan boord van een schip of op een booreiland, door brand, een aanvaring of bijvoorbeeld een ongeval aan boord. De Koninklijke Marine staat 24 uur per dag paraat om mensen op zee te redden.

Vredesmissies
De Koninklijke Marine is de afgelopen jaren veelvuldig ingezet voor vredesmissies. Zowel ter zee, als ter land en in de lucht hebben eenheden opgetreden.

Kom bij ons kijken
Wil je meer weten over werken bij de marine? Dan zijn de Infodagen een belangrijke dag voor jou! Tijdens de Infodagen krijg je veel informatie over de vele uitdagende en afwisselende functies, de opleidingen en de werkzaamheden die daarbij horen. Ook de keuring en de eisen worden uitgebreid besproken. En je kan uiteraard ook je brandende vragen kwijt. Een rondleiding aan boord of spectaculaire demonstraties ontbreken natuurlijk niet!

Koninklijke Marine
Heeft u algemene vragen over de Koninklijke Marine? U kunt uw vraag per e-mail stellen middels het contactformulier of gratis bellen naar 0800-8051, bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 20.00 uur.

De publieksvoorlichting van de Koninklijke Marine is ondergebracht bij Postbus 51.

Afbeeldingen

Trefwoorden / Tags

werken, vacatures, marine, infodagen, beroepen, zeemacht,